Pensioenwijziging per 1 januari 2015

A A A
Legal & Trust Financiele Dienstverlening

 
 

Pensioenwijzigingen per 1 januari 2015

 
 

Per 1 januari 2015 zijn de regels gewijzigd met betrekking tot hoeveel pensioen je mag opbouwen, waarbij je de betaalde premie in mindering mag brengen op de inkomstenbelasting die je jaarlijks betaald. Onderstaand de nieuwe regels voor de verschillende soorten pensioenregelingen.

 
 


Ondernemer Pensioen
 
 

Maximale percentage pensioen opbouw per jaar

 
  • Ik heb een middelloonregeling: Het maximale pensioen opbouw percentage is verlaagd naar 1,875% per jaar.

  • Ik heb een eindloonregeling: Het maximale pensioen opbouw percentage is verlaagd naar 1.657% per jaar.

  • Ik heb een beschikbare premieregeling: op http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/04/25/premiestaffels-beschikbare-premieregelingen-pensioen-gepubliceerd.html is een overzicht beschikbaar met welke premiestaffels vanaf nu jouw pensioenpremie wordt vastgesteld.

  • Mijn pensioenregeling kent een nabestaandenpensioen. De maximale pensioenopbouw voor het nabestaandenpensioen is verlaagd naar 1,16% per jaar.

  • Mijn pensioenregeling kent een wezenpensioen. De maximale pensioenopbouw voor het wezenpensioen is verlaagd naar 0,232% per jaar.
 

Maximum loon voor pensioenopbouw

Ik verdien meer dan € 100.000,- bruto per jaar. Voor het inkomen boven de € 100.000 bruto per jaar is afgesproken dat alleen nog netto pensioen (dus zonder gunstige belastingregels) opgebouwd kan worden.

Bovenstaande aanpassingen van de pensioen wetgeving zijn veelal technisch van aard. Wel hebben de aanpassingen gevolgen voor jouw eigen pensioen. Onderstaand de gevolgen die je kunt verwachten;

  • Je pensioenpremie gaat omlaag in de basis misschien goed nieuws want je betaalt minder pensioenpremie en houdt daardoor meer netto inkomen over. Nu kun je dit natuurlijk meteen uitgeven en er van gaan genieten. Maar, een andere mogelijkheid is om met het beetje geld dat je maandelijks minder aan je pensioen betaalt, een pensioengat dat je wellicht hebt te repareren.

  • Je pensioenopbouw gaat omlaag als gevolg van de wetswijzigingen is de maximale pensioenopbouw tegen gunstige belastingvoorwaarden verlaagd. Deze verlaging zal niet direct leiden tot een pensioengat. Dit omdat ook de datum waarop je met pensioen gaat later is geworden. Doordat je langer werkt / opbouwt, maar per jaar minder spaart kun je over je de hele periode dat je werkt toch voldoende pensioen blijven sparen.

  • Je verdient meer dan €100.000,- bruto per jaar als gevolg van de wetswijziging kan je niet meer tegen gunstige belastingvoorwaarden pensioen opbouwen over je inkomen boven de € 100.000,-. Vanuit de overheid is er wel een alternatief geboden in de vorm van een netto pensioenregeling. Via de netto pensioen regeling kan je nog steeds pensioen opbouwen voor het inkomen boven € 100.000,-. Echter als je spaart betekent het wel dat je netto spaart voor je pensioen en je kunt de premie boven de € 100.000,- niet in mindering brengen op de inkomstenbelasting die je betaald. Mocht dit voor jouw het geval zijn, neem dan contact op met je pensioenfonds of verzekeraar om te kijken of dit voor jouw interessant is. Vraag hierbij ook wat de gevolgen zijn voor een eventueel arbeidsongeschiktheidspensioen of nabestaandenpensioen.
Inmiddels zijn de meeste pensioenregelingen aangepast en zijn de gevolgen van de wetswijzigingen voor jouw pensioen bekend. De gevolgen van de wijzigingen verschillen per pensioenregeling. Over de gevolgen voor jouw pensioenregeling ontvang je informatie van je pensioenfonds of verzekeraar. Let op: je ontvangt alleen informatie over de pensioenregeling waarin je nu actief pensioen opbouwt. Wil je volledig inzicht in je pensioen hebben? Neem dan contact op met een van onze financieel adviseurs.

 
 
U kunt ons bereiken op : 
0162-431550

Legal & Trust 
 
Heuvel 13
4901 KB Oosterhout
 
 
 


Voor al uw vragen kunt u terecht bij Legal & Trust, neem gerust contact met op.
 

Overzichtspagina Ondernemers
Lees hier wat Legal & Trust voor u kan betekenen

 
Overzichtspagina Particulieren
Wat uw situatie ook is, Legal & Trust helpt u altijd
 

 
 

 
 
 
 
 
 
  
   

LEGAL & TRUST NIEUWSBRIEF
 
Legal & Trust  BV
Bram Stukje

BEZOEKADRES
Kloosterstraat 6
4901 HS Oosterhout

Kvk:  91736463
Kifid: 300.018709
AFM: 12049675


Telefoon: 0162-430300 


                               
Home         Disclaimer     Contact